N 200

N 200

måndag 19 maj 2014

Ljudanläggningar

Jobbet med att få bussen körklar i tid pågår för fullt. Igår jobbades det med två typer av ljudanläggningar. Signalhornen på taket var i mycket dåligt skick, men har nu renoverats och återfått sin forna glans och ljud.


Den andra ljudanläggningen är lite mer komplicerad och nu handlar det om bussens radio- och högtalaranläggning. Radion har långvåg och mellanvåg, men saknar FM-bandet.


Till högtalaranläggningen finns två mikrofoner, en handhållen för bussvärdinnan och en fast monterad för föraren. 
Tittar vi innanför skalet hittar vi en konstruktion med radiorör istället för nutidens transistorer. Men vad är det för fyrkantig manick som lyser blått längst upp på bilden? Jo, det är en bluetooth-mottagare. Det går alltså att skicka musikfiler (mp3) trådlöst från smartphonen eller laptopen direkt till den gamla högtalaranläggningen! Vill man lyssna på FM-radio så går det också utmärkt genom att ansluta en kabel mellan smartphonens hörlursutgång och ljudanläggningen.


Bussen lämnar ifrån sig 24 volt, men det krävs 220 volt för driva anläggningen. Hur löste man detta 1948? Jo, med en sådan här apparat. I ena änden matar man en elmotor med 24 V och den driver sedan en generator som lämnar ca 220 V i anordningens andra ände. Det hela fungerar fortfarande utmärkt och det enda som har gjorts är att en stor gammal kondensator bytts ut mot två nya i mindre format.


De gamla elementen i högtalarna är utbytta och ljudet är faktiskt riktigt bra! Naturligtvis är alla moderniteter väl dolda och syns inte.


Så var det dags att koppla upp anläggningen för funktionstest. Provet utföll till belåtenhet så nu är det bara att montera in grejorna i bussen!


Lars som har hjälpt till med bussens elektriska system. Han har renoverat och byggt om många elkomponenter som idag är omöjliga att hitta nya. Han är också mannen som kan få gårdagens elteknik att fungera ihop med dagens datorstyrda elektronik.
 
Ett annat exempel på hans kunskaper är denna konstruktion som innehåller en microprocessor som styr bl.a. bussens ljus och blinkersanläggning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar